برج خنک کننده :
استفاده از برج خنک کننده بعنوان ابزاردفع حرارت زاید از آب گرم حاصل از فرآیندهای صنعتی و وسایل برودتی واحدهای تجاری – مسکونی امروزه بعنوان یکی از روشهای کم هزینه و کم مصرف برودتی و سرمایشی در صنایع و منازل به شمار میآید. برج خنک کن که به زبان لاتین به آن Cooling Tower میگویند با چگالیدن بخشی از آب موجب دفع حرارت از آب گرم به جو شود و اسباب تبادل حرارتی به هوا را فراهم میکند. برجهای خنککن بطور معمول با تبخیر بخشی از آب جریان یابنده به درون دستگاه ، حرارت ایجاد شده در یک واحد شیمیایی صنعتی را دفع نموده و سیال مورد استفاده در واحد صنعتی یا ساختمانی را تا دمای مرطوب هوا پایین میآورند؛ البته باید در نظر داشت در برخی از برجهای خنککن با چرخه بسته یا همان برج خنک کن مدار بسته یا خشک ، کاهش دمای سیال سرویس صرفاً تا دمایی نزدیک به دمای حباب خشک هوا امکانپذیر است. ساده تر بگوییم که برج خنککننده سیستمی است که از آن به جهت خنکسازی آبی در فرایندهای سردسازی سیستمهای تهویه مطبوع، پالایشگاهها، نیروگاهها و غیره استفاده میگردد.
تولید برج خنک کننده به آغاز انقلاب صنعتی یعنی اوایل قرن 19 برمیگردد. همزمان با اختراع چگالنده ها جهت کاربرد در موتور بخار این دستگاه پا به عرصه تبرید و سرمایش گذارد. سیال چگالنده در این سیستم اصولا آب می باشد. در نیروگاه ها آب با گرفتن گرمای بخاری که از خروجی توربین یا پیستون به چگالنده ( موتور بخار) رسیدهاست، بخا را به حالت مایع تبدیل میکند. وجود این مرحله در چرخه موتور بخار باعث افت فشار بخار خروجی میشود ولی در عوض مصرف بخار و در نتیجه مصرف سوخت را کاهش میدهد و همزمان کارایی سیستم را نیز بالا میبرد. چگالندهها عملا نیازمند برج خنککننده بسیار بزرگی می باشند و در صورت عدم وجود برج خنککننده، استفاده از آنها اقتصادی نیست؛ چرا که هزینههای فراهم کردن آب بیش از سرمایه ذخیره شده از صرفهجویی انرژی میشود. استفاده از چگالنده و برج خنککن موضوعی حساس در صنعت بهشمار میرود. با آغاز قرن بیستم همراه با رشد بحران بی آبی قوانین و روشهای فراوانی در زمینه چرخههای دارای برج خنک کن برای مناطقی که با مشکل کمآبی رو به رو بودند، طرحریزی شد در مناطقی که منابع آبی قادر به فراهم کردن آب برج خنککن هستند، از سیستم حوضچههای آبی استفاده میشود و در مناطقی که محدودیت منابع دارند، مثل شهرهای بزرگ، از برجهای خنککننده استفاده میشود.
در اوایل قرن بیستم، اولین نمونههای برج خنک کن با استفاده از کاهش دمای ناشی از تبخیر ابداع گردید. برجهای خنککننده اولیه، دارای سیستم بسیار ساده ای بودند که در آن آب از ارتفاع مشخصی به داخل برج خنک کن پاشیده میشد و به واسطه برخورد با هوا خنک میگردید. برج های خنک کننده اولیه از نوع جریان طبیعی تولید می شدند کم کم با پیشرفت علم و تکنولوژی موتور احتراق تولید شدند و برج های خنک کننده نیروگاهی پا به عرصه صنعت گذاشته و به مرور زمان با بهرهگیری از موتورهای الکتریکی صنعتی و فن، برجهای خنک کن با جریان هوای اجباری (مکانیکی) که دارای راندمان بیشتری بودند و در عین حال فضای کمتری اشغال میکردند طراحی و تولید شدند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با برج خنک کننده به وب سایت مهتاب گستر مراجعه نمایید.